Allerginyheter från veckan som gått

Det har varit mycket allergi i media denna vecka. Uppmärksamheten har bland annat handlat om orsakerna till vad det är som påverkar risken att drabbas av allergi. Att det är ett samband mellan ärftlighet och miljö enas forskningen om. Men hur mycket kan vi egentligen påverka själva?

I tisdags publicerades det en artikel om att spädbarn som får äta jordnötskex löper mycket mindre risk att få jordnötsallergi. En expert menar att resultaten öppnar för att förebygga flera olika typer av födoämnesallergier.

Professor Magnus Wickman på Karolinska Institutet tycker att resultaten är otroligt spännande och menar att det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot den. Här kan du läsa mer om nyheten.

Igår presenterades en annan ny studie, där rubriken löd ”Diskborste halverar risken för allergier”. Det handlar om att barn löper nästan hälften så stor risk för att drabbas av allergier om familjen använder diskborste istället för diskmaskin. "Det är bra för immunförsvaret att utsättas för bakterier tidigt i livet”, säger barnläkaren Bill Hesselmar. Läs gärna hela artikeln här.  

Tidigare forskning kring vad som minskar/ökar risken för allergier har visat att många syskon kan ha en positiv effekt. Det är även positivt att bo på lantgård med djurbesättningar. Annan forskning visar att barn i utvecklingsländer och de som föds vaginalt i stället för med kejsarsnitt löper mindre risk.

Forskningen kring astma och allergi går framåt, vilket såklart är ett måste. Allergier ökar och är en av de vanligaste sjukdomarna för såväl barn som vuxna.

Vad som även uppmärksammats i media denna vecka är att Astma- och Allergiförbundet vill skärpa reglerna kring vårdhundar, som blir allt vanligare inom vården. En anarki som måste brytas. Det är patienten som måste komma i första hand. Maritha Sedvallson som är ordförande i Astma- och Allergiförbundet menar att ”om hundar ska finnas i vård och omsorg måste det ske under ordnade former och på ett säkert sätt för att minska risken för allergiska besvär hos den som har pälsdjursallergi”.

Hon välkomnar därför en vägledning som förbundet tillsammans med andra organisationer och myndigheter tagit fram, en vägledning som tydliggör på vilka villkor hundar kan användas inom vård och omsorg.

Det viktigt att återkomma till hur många som faktiskt har allergi och det alltså kan vara så att en person måste tacka nej till en erbjuden placering på ett boende då det finns pälsdjur där. Läs gärna hela Astma- och Allergiförbundets pressmeddelande här.

Vad tänker du om det som skrivits i media denna vecka? Vi vill jättegärna höra din röst så tveka inte att skicka ett mejl eller en kommentar på Facebook. 

'