Barnallergiforum

Astma och Allergiförbundet avslutar sin satsning Barnallergiåret med en heldag med fokus på allergi i skolan. Självklart är Unga Allergiker på plats för att ta del av en dag fylld av intressanta seminarier, diskussioner och erfarenhetsutbyten.

Det känns kul att följa skolor och förskolor som har ett engagemang för frågorna. Både en förskola i Järfälla och Grillska gymnasiet har aktivt tagit ställning och utarbetat rutiner för att förbättra situationen för elever med astma och allergi. Grillska gymnasiet har inkluderat allergironden i sin årliga skyddsrond och utöver det så har de arbetat fram nya rutiner. De har både nöt- och doftfritt i skolan. Fantastiskt är också att det är ett löpande arbete som hela tiden fortgår och att det är möjligheterna och lösningarna som står i centrum. De avslutade med att lyfta upp ett exempel på när det stött på patrull. Semmelgate, skolan har alltid bjudit på semlor på semmeldagen, i år skulle det däremot bli svårt. Eftersom semlor innehåller mandel, en nöt som enligt förbudet inte är välkommen i skolan. Många upprörda miner blev det till en början. Framförallt från lärarna. Skolan valde dock att tänka kreativt och levererade istället en härlig blåbärssemla, helt fri från nötter.

Det pratades mycket om hur den fysiska inomhusmiljön ser ut i skola och förskola. Hur är klassrummen uppbyggda? Finns det soffor i lokalen och är det tvättbara? Hur ofta städas lokalen? Mycket tid har också fokuserats på ventilation, en komplex fråga. Därmed inte mindre viktig, luftkvaliteten är avgörande för elevers möjlighet att prestera på topp. Än viktigare blir luften för elever med astma och allergi.

Avslutningsvis känns det så roligt att Unga Allergiker tillsammans med SCUF (Svenska Celiakiungdomsförbundet) under de kommande åren själva kommer att få fördjupa oss i skolfrågan. För skolan ska och måste vara en säker och tillgänglig plats.

'