De första familjestödsdagarna

Äntligen var det dags att genomföra den första etappen av Familjestödsprojektet på Södergården i Åre.

Astma och Allergiförbundet driver Familjestödprojektet och Unga Allergiker har fått uppgiften att vara med och stötta upp organisationen med vår kunskap. På Södergården fanns också Ågrenska stiftelsen som i vanliga fall arbetar med liknande koncept i Göteborg och ett lokalt team av en sjuksköterska, pedagog och terapeut.

Torsdagens började allt annat än smidigt, alla flyg till Östersund var inställda på grund av dimma. Istället fick våra tappra deltagare färdas upp till Åre i bil, buss och omdirigerade flyg.

Schemat försköts men på fredagsmorgonen var deltagarna på plats och programmet kunde äntligen dra igång! Deltagarna bestod av sju familjer med allergiska barn och syskon. Dessa delades in i tre grupper. De allergiska barnen i en grupp, syskonen i en annan och föräldrar i en tredje. Syftet var att skapa en yta för dialog, känslor och erfarenhetsutbyte.

Det var fantastiska, intensiva och känsloladdade dagar för alla tre grupper. Att få dela upplevelser med andra i samma ålder och få möjlighet att leka med nya vänner som inte ifrågasatte allergi eller det faktum att alla barnen hade en medicinväska i närheten. Eller bara en sådan sak som att alla kunde dela sina erfarenheter av att åka ambulans.

För syskonen blev det en fristad och en möjlighet att få ställa frågor till en expertläkare, att få lyfta drömmar och som några berättade, ”att själv också få stå lite i centrum”.

Föräldrarna fick även de gott om tid med läkaren, möjlighet att diskutera hur samhällets stöd fungerar samt reflektera över sina situationer.

Det fanns också utrymme för lek! Tillsammans lekte vi leken 24 karat där de tre grupperna fick tävla mot varandra, självklart vann laget med de mindre barnen! Lördagen avslutades med en fantastisk trerätters middag som intogs och tillagades av deltagarna. Det var ett mycket uppskattat moment.

För att sammanfatta det så har vi fått tillbringa helgen tillsammans med sju fantastiska familjer!

Vi ser redan fram mot de två familjeläger som kommer att hållas v 6 och 13. Du kommer snart kunna läsa mer om dem på Astma- och Allergiförbundets hemsida

'