Erikas rapport från årets sommarläger

Erika Sohlberg var en av ledarna på årets sommarläger - här kommer hennes rapport!

På årets första riktiga sommardag satte jag och Andreas (som också var ledare) oss i bilen för en sju timmar lång bilresa mot fantastiska Södergården och årets sommarläger med UA. På plats började vi med att åka förbi vår destination – i tron att GPS:en var korrekt inställd. Det var den inte. Men det blev bara en kort detour innan det uppdagades, så att vi kunde hitta rätt och möta upp Södergårdens Eva. Efter att vi anlänt började vi fixa och trixa inför lägerstarten. Den långa väntan på att alla fantastiska deltagare skulle anlända infann sig…

Väckarklockan ringde tidigt på måndagsmorgonen och innan kaffet hade kokat klart stod de plötsligt där, förväntansfulla och med varierande grad av trötthet. Äventyret kunde börja!

Måndagen fylldes med lära känna-aktiviter, lekar, skratt och inflyttning i gården. Deltagarna delades in i sina veckolag, och blev tilldelade dagens uppgifter: allt från städ- och diskuppdrag till att anordna lekar. Leklaget imponerade och det visade sig finnas många tävlingsmänniskor bland deltagarna. Och bland ledarna…

Trötta efter en lång dag och resa blev det tidig nattning efter film-mys.

Dag två inleddes med att alla deltagare klädde sig varmt, tog på sig bra promenadskor och packade sina ryggsäckar med matsäck. Förväntan var på topp inför bergsbestigningen av Åreskutan.

Och vilket äventyr det blev! Väl uppe på toppen såg vi ingenting. Vi var omringade av snö och dimma. Bara vitt överallt. Men ner skulle vi!

Jag och ledaren Choffe tog täten. Snön var djup och hade man otur nådde den till midjan. Men tack vare vårt glada gäng och alla skratt gick det ändå att hålla koll på att alla var med. Det var trots allt skönt när dimman lättade och vi kunde se vart vi var på väg. Efter en lunchrast med slående utsikt fortsatte vi nedåt, med den svåraste biten bakom oss.

Det var ett trött gäng som samlades vid foten av skutan. Kvällen ägnades åt tv-spels-turnering (lägerchefer kan inte vara bäst på allt, men en sak är jag i alla fall bäst på – att köra av banan i Mario Kart!).

Eftersom Åre är så vackert, blev det en kort promenad även dag tre, den här gången till Rissnafallet. Promenaden var egentligen betydligt längre än vad som kan anses vara en “kort promenad”. Men peppade och glada deltagare och ledare besegrade även denna vandring och designandet av lägertröjor kunde påbörjas. Alla deltagare fick varsin tröja som fylldes med glada hälsningar från sina nyfunna vänner. Sedan började förberedelserna inför FESTEN aka Arons namnsdagskalas. Alla hjälptes åt med förberedelserna och vilket kalas det blev! Det dansades till alla möjliga låtar, vi fick se uppvisningar till Avicii men även en fantastisk balett, vad mer kan en begära?

Lägret började närma sig sitt slut. Trötta efter allt vandrande och (framför allt) dansande var det dags för återhämtning med bastuflotte och SUP (stand-up-paddling)! Efter en ganska grå vecka tajmade vi in solsken och 30 graders värme bra med en stranddag. Lite nervösa, med skakiga ben till en början, men brädorna var stabila och det gick bra att både balansera och paddla omkring. Li var en av de modiga deltagarna som begav sig ut långt på Åresjön för att njuta av sol och vackra fjäll.

Men även roligheter har sitt slut och efter vår fantastiska stranddag var det bara att bege sig hem mot gården för städning. Och som det städades! Till och med Södergården-Eva blev imponerad och hälsade oss varmt välkomna tillbaka.

Malin och jag hade tidigare i veckan köpt på oss mängder med glass att bjuda på, vilket vi hade glömt bort helt. Tur att vi hade frivilliga deltagare som mer än gärna hjälpte oss äta upp den!

Efter en lång kramring på Undersåker station vinkade vi hej då.

Tack alla fantastiska deltagare för en helt underbar vecka, och ett extra tack till ledarteamet som gjorde hela lägret möjligt! Och visst ses vi nästa år?

Kram Erika

'