Ett härligt och peppigt RÖ 2014

RÖ är slut för denna gång. Det finns så mycket att berätta. Vi hoppas kunna återskapa lite av den värme och fina känsla som fanns där på Tollare folkhögskola, i slutet av oktober 2014.

På fredagskvällen kom ungefär 30 stycken UA- medlemmar som rest från olika delar av Sverige till Tollare folkhögskola i Nacka. Väl på plats fick alla lära känna varandra lite bättre. En mård, enhörning, räv, vessla, sparv, ekorre, jaguar, hund, ett lejon och en dräktig ko fanns bland annat i gänget (inga konstigheter!). Efter lekar och kvällsfika började fredagen lida mot sitt slut. Trots det hade RÖ bara börjat...

Lördagen gick under det lite festligare temat. Det var nämligen denna dag som UA skulle ha sin galamiddag och 20- årsfest. Men först lite utbildning i mötesteknik, genomgång av handlingar och mötestorg. Mellan varven lektes det. Bland annat presenterade Erika leken Fruktsallad där vi blandades runt och lärde oss nya saker om varandra. Kanske egentligen mest vilka färger vi hade på våra kläder, men ändå. Det var en avslappnad och glad stämning. Hela tiden med en stark känsla av gemenskap. Att deltagarna var i mixade åldrar, allt från 11 till 28 år var inga problem, de flesta deltog i det mesta och med en positiv inställning.

Tollare är beläget precis vid vattnet. De blöta löven och de skiftande höstfärgerna skapade en mysig stämning. Före eftermiddagsfikat skulle deltagarna paras ihop och hitta tre saker de delade och tre olikheter. När de sedan berättade för gruppen vad de kommit fram till, kunde många enas i en sak. Att de gillar UA.

Förslag och motioner lämnades in på eftermiddagen och sedan fanns tid för fix inför festligheter.

Festfina medlemmar klev in på galamiddagen och möttes av långbord prydda med ljusslingor, serpentiner, bordsplacering och sådant som hör en galamiddag till. Middagen var en del av "20 år som självständig organisation"- firandet. Men vad middagen kanske desto mer kom att beröras av var det faktum att UA:s ordförande Erika Sohlberg skulle avgå. Erika valdes in i styrelsen för åtta år sedan(!). Nu vill hon testa något nytt, hon kallar det fritid. Erika höll ett fint tal, där hon berättade att hon har fått planera och genomföra läger. Hon har skrivit dagordningar, protokoll, projektplaner, budgetar och planerat tårtbyggarverkstäder. Erika har gjort ett stort avtryck, hon har varit med och skapat ett mer tillgängligt samhälle. UA är oerhört glada över att ha haft henne som ordförande och det lyftes i talet som generalsekreterare Hannah, David och Magnus höll till Erika. ”Jag kan inte med ord beskriva vad du har betytt för mig eller vad du har betytt för organisationen”, sa David.

Efter middagen gick gruppen upp till möteslokalen men som nu ändrat lite skepnad. Discokula, ballonger, snacks, läsk, musik och ett rymligt dansgolv fanns där. Det dansades och tjoades tills dess att lamporna tändes med en lite påminnelse om den viktiga dag som väntade.

Söndagen vaknade till liv, vilken tur att vi fick en timmes extra sömn, stora beslut skulle tas denna dag. Spänningen fanns där i luften och efter frukosten började det formella årsmötet. Daniel Lundh, som jobbat för Unga Rörelsehindrade var mötesordförande och Elin Andersson från Ung Pirat, var mötessekreterare. De gjorde båda ett kanonjobb!

Erika och David gick igenom det arbete som UA genomfört de två senaste åren och verksamhetsplanen för den kommande perioden 2014-2016. Många motioner och förslag hade kommit in och dessa bearbetades av förbundsstyrelsen. UA Uppland och UA Helsingborg stod för många motioner och några handlade om ta fram kläder med UA- logga.
- Det känns bra att vi får tillbaka de tjockare tröjorna och t- shirts till barn. Vi är nöjda, sa de efteråt.

Sen var det tid att välja styrelse. Förslaget om sex ledamöter istället för fem gick igenom. Det blir alltså nio personer i styrelsen istället för åtta, vilket innebär fler kompisar och det är ju jättekul!

Mötet fortsatte och så var det dags för valet av ordförande. David Lindvall höll ett tal och valdes till UA:s nya förbundsordförande. Vi frågade David hur det kändes.
- Superroligt! Jag är hedrad och ser fram emot att få stärka medlemsengagemanget. Allt engagemang ska tillvaratas. Vi är inne i en ny fas, många äldre som lämnar och yngre får ta större plats.

Magnus Reimbertsson valdes till första vice ordförande. Magnus ser fram emot att arbeta med den nya strategin och tycker det är kul med så ungt engagemang.

Lina Jonsson valdes till andra vice ordförande och tycker det ska bli roligt att lära känna ännu fler medlemmar.

Hannah Roth, Elias Andersson och Olivia Tegman valdes till ledamöter. I Hannas tal berättar hon om hur det är att ha luftburen allergi och hur dåligt en kan bli bemött. Olivia, som har astma, vet hur det är att inte bli tagen på allvar.

Fem medlemmar kandiderade till suppleanter. Det fanns tre platser så ett spännande val väntade. De som valdes var Sofia Olsson, Sara Norrman och Jesper Persson. När kandidaterna gav sina motiveringar, lämnades ingen oberörd. Sofia Olsson berättade att ”UA har alltid varit en tillflyktplats där jag kunnat vara JAG”. Sara Norrman berättar att hon brinner för att alla allergiker ska få en bra vardag. Jesper har genom sitt medlemskap förstått vad det innebär att ha svåra allergier och vill att andra ska förstå. Efter avtackning, samlades den nya styrelsen för att hålla sitt första möte. En spännande period ligger framför oss! På Stockholms centralstation avslutades helgen med en varm kramcirkel och den värmer än.

Så här några dagar efter RÖ minns vi kamratskapen, alla diskussionsglada deltagare, vänliga ord till Erika, fina motiveringar, peppiga idéer, acceptensen för allas lika värde och den grymma energin. På Instagram blir vi övertygade om att det inte bara är vi som är nöjda. Många av de som deltog skriver att de är tacksamma och att deras engagemang har uppmuntrats. Vi har verkligen helt fantastiska medlemmar! 

'