Medlemmarna Olivia och Lina om att vara med i UA!

På temat #FriMedAllergi ställde vi två snabba frågor till UA-medlemmarna Olivia och Lina.

Finns det någon situation där du tidigare känt dig begränsad av din allergi, men som du nu lärt dig att kontrollera? Om ja: vad har förändrats? Hur har du tagit kontroll över situationen?

Olivia: I skolan har man ofta känt sig begränsad. På vinterhalvåret till exempel, blir min astma väldigt mycket värre och det blir svårare att andas. Då är det jobbigt bara att gå från bussen till skolan. Och har man då gympa utomhus fortfarande, är det väldigt svårt att vara med. Vissa lärare hade svårt att förstå det till en början. Men efter ganska lång tid, typ lagom till att man gick ut skolan (haha), så fick de i alla fall förståelse och vi kunde hitta andra lösningar. Jag kunde till exempel få göra läxor under tiden, eller träna på någon gymavdelning inomhus. Sådana saker, att våga berätta och stå upp för sin sak, blir ju lättare ju äldre man blir och ju mer stöd man får.

Varför är du med i Unga Allergiker?

Lina: Jag blev medlem för att Olivia var med, haha.

Olivia: Men här kan man verkligen få hjälp och bli stöttad i de frågor man jobbar för. Exempelvis i skolan. När man känner att man kämpat med något jättelänge, och det helt enkelt inte blir bättre, då kan Unga Allergiker hjälpa till. Genom att uppmärksamma saker i olika kanaler eller helt enkelt bara stå bakom en så att människor tar en på allvar och får upp ögonen för de frågor man driver. Man får också så mycket av andra medlemmar, tips och erfarenheter, man stärks verkligen som person!

Lina: Jag tror också att en väldigt viktig del är att man, i sammanhang med Unga Allergiker, aldrig behöver känna sig annorlunda eller utpekad. Som man kanske gör i andra sammanhang. Här är det anpassat för alla!

'