Nya regler för märkning av livsmedel börjar gälla

Att få veta vad maten du äter innehåller är för oss en självklarhet.

Det finns sedan tidigare särskilda regler för hur livsmedel som innehåller vanliga allergiframkallande ingredienser ska märkas. En ny lagstiftning, som träder i kraft imorgon, gör det lättare att få veta om även restaurangmaten innehåller ingredienserna. Dessa är:

  • Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), khorasanvete, eller korsningar mellan dem)
  • Kräftdjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
  • Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  • Lupin
  • Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)

Från den 13 december 2014 (imorgon!) har du rätt att få veta om mat på restaurang innehåller ingredienserna som finns på listan. Det blir alltså lättare för personer med allergi att äta ute eftersom restauranger och andra som lagar mat MÅSTE kunna uppge om maten innehåller dessa ingredienser. De får inte skylla på okunskap och kan ge informationen muntligen eller skriftligen. Vi hoppas att lagen tas på allvar och gör restaurangbesöken tryggare. Samtidigt fortsätter vi att jobba för att fler allergener ska finnas på listan eftersom långt ifrån alla finns med. 

'