Pollenallergi- hur är det egentligen?

I enkätundersökningen som vi genomförde tidigare i år ville vi veta hur våra medlemmar upplever sin pollenallergi, blir bemötta och hur det påverkar deras liv. Vi fick många bra svar som vi vill dela.

"Tröttheten påverkar mig mycket. Jag orkar inte lika mycket. Det är svårt att träna pga astman som blir värre under pollensäsong. Dåliga dagar kan jag inte gå utanför dörren utan att få ett astmaanfall."

"Jag blir trött och det kliar. Under pollensäsongen har jag svårt att göra mitt bästa."

”I skolan måste alla vara ute på rasterna och vi går ofta till skogen. Lärarna förstår inte att jag blir dålig av det."

"Vissa dagar orkar jag knappt vara ute, det kan vara en pina att gå till bussen eller gå på stan."

”Jag kan inte delta i vanliga aktiviteter pga symptom av allergi. Blir frånvarande från skola och arbete. Jag missar mycket, både tid och pengar. Är trött hela tiden och tyvärr går det inte över, trots mediciner.”

”Jag har missat många skolresor då de främst görs under pollensäsongen och då är jag för trött av mina mediciner. Undviker att vara ute allt för långa stunder och missar många sociala sammanhang under våren.”

”Koncentrationen påverkas mest. Huvudet känns trögt.”

”Jag har svårt att prestera bra på jobb och sover extra mycket under pollentiderna.”

”Pollenallergin är som ett ständigt irritationsmoment. Jag gör samma saker som alltid men jag är mer lättretlig under pollensäsongen.”

”Innan jag tog mina sprutor så var jag borta från skolan under en hel pollensäsong. Men nu fungerar det bra med skolan tack vare mina mediciner! Jag har dock svårt att hänga med som vanligt på träningarna då jag blir otroligt trött och seg av mina medicinerna och eftersom astman förvärras.”

#Pollenpejl går ut på att sprida mer kunskap och förståelse för pollenallergi. Läs mer om kampanjen  här.

'