Pollenpejl: Jespers berättelse

Min pollenallergi har inte funnits med mig hela livet, utan kom succesivt under mellanstadiet. Då bodde jag på landet och omgavs av mycket djur, som till exempel får och höns. Somrarna var värst, när hö skulle slåttas och stora mängder pollen var i omlopp i luften. Men jag har haft stora besvär även under våren och hösten.

Allergin har givetvis haft en inverkan på min skolgång. Mitt tydligaste minne av det är från en idrottslektion i sjuan. Det var en sensommardag i början av höstterminen och friidrott stod på schemat. Luften var varm och det luktade nyklippt gräs från stora fotbollsplanen som låg i mitten av friidrottsstadion. Jag tänkte inte så mycket på det, utan såg fram emot lektionen. Friidrott var något som jag hållit på med och tycker är roligt.

Efter att jag värmt upp lite genom att springa runt fotbollsplanen började jag få svårigheter att andas och det började klia på ett flertal ställen. Snabbt fattade jag min inhalator och inhalerade för att lätta på luftrören, men det blev inte bättre. Min lärare hjälpte mig att ringa sjukrådgivningen. Det här var nämligen första gången jag var tvungen att använda inhalatorn och därför visste jag inte hur stor dos jag kunde ta. Men tack vare lärarens hjälp lättade andningssvårigheterna till slut och jag fick avbryta lektionen och åka hem.

Det här var första och enda gången jag fått hjälp av en lärare som förstått att jag inte kan delta på idrottslektionen om det är mycket pollen ute. Andra gånger som jag fått liknande reaktioner under idrotten har jag antingen fått pressa mig själv att genomföra lektionen eller helt enkelt avstå från att vara med - utan lärarens godkännande. På senare år har jag genomgått en längre behandling med sprutor för att underlätta min pollenallergi. Behandlingen har gett effekt och idag har jag blivit så pass mycket bättre att jag endast känner av pollen under sensommaren.

Om jag ser tillbaka på min skolgång är min erfarenhet tråkigt nog att få lärare har tillräcklig kunskap om allergier. Jag har aldrig fått anpassade lektioner utifrån min allergi, och i de flesta fall ska det mycket till innan lärarna tar situationen på allvar.

Min skolgång räddades av mig själv - genom den kunskap jag själv haft om vad jag ska undvika så att jag får mindre eller, förhoppningsvis, inga allergiska reaktioner alls.

'