Sommarläger för barn. Första dagen!

Det har varit en lång väntan men äntligen är det dags för årets sommarläger för barn.

Det är onsdag på Centralstationen i Stockholm. Lägerledarna Måns, Jonna, Sara, Magnus och lägerkordinator Hannah är mer än redo att möta upp ett gäng lägerdeltagare. Det är drygt tjugo barn som kommer till Centralen för att gemensamt ta sig ut till lägergården. Samtidigt åker de andra barnen med sina föräldrar. Totalt blir det 50 barn som tillsammans med tio ledare och tre kockar kommer att spendera fyra dagar på Björkögården utanför Norrtälje. Åldrarna varierar, allt från sex till 13 år. Somliga har varit på läger förut, för andra är det första gången. Deltagarna är medlemmar i både SCUF och UA.

Lägerledarna har också olika erfarenheter. Av de som befinner sig på Centralstationen är Måns den med mest vana, det är tredje året som han är lägerledare. Men alla har själva varit med på läger och vet vad det innebär. Pirr i magen men väldigt spännande och roligt!

Klockan blir två. Barnen har sagt hejdå till sina föräldrar, satt sig på bussen och äntligen bär det av. Vi passar på att snacka lite med Kristin, 11 år som är medlem i SCUF. Hon kommer från Linköping och har varit på två SCUF- läger tidigare.
- Jag tycker det är roligt med läger och har varit på en del andra också. Men på andra läger måste jag alltid kontrollera maten. Annat är det nu. Med SCUF och UA kan jag vara mer avslappnad.

Kristin har glutenintolerans och tycker det är skönt att veta att all mat på lägret kommer vara gluten- och laktosfri. Meningen är att ingen ska känna sig utpekad och att allt redan är ordnat så att både barn och föräldrar kan känna sig trygga. Kristin pratar på och berättar om sina förväntningar:
- Spökkväll! Förra året var det så himla kul. Men tänk första året, då vaknade jag inte utan missade spökvandringen eftersom jag sov så gott.
Hon fortsätter:
- Jag ser fram emot att träffa mina lägerkompisar från förra året, vi har inte setts på ett år och jag tror att vi kommer få bo i samma rum.

Kristin ler, kollar ut genom fönstret och plockar upp en frukt. Det är dags för lite mellanmål. Bussfärden fortsätter.

Resan blev krokig, guppig och säkert för många ganska lång så det var extra härligt när bussen väl stannade och öppnade dörrarna. Äntligen framme, hördes rösterna säga! Det var en stor men idyllisk plats vi hamnat på. Många barn var redan på plats och ännu fler ledare välkomnade oss varmt.

Varje deltagare fick en t- shirt och sedan var det dags att hitta sitt rum. I ett rum hittade vi Neo och Melwin, de skulle snart säga hejdå till sina föräldrar. Första gången på läger för de båda men att de är kusiner gör att det inte känns jätteläskigt.
- Eller jag har varit på Hajk förut. Men jag är lite nervös, säger Neo.
- Jag med, instämmer Melwin.

Neo är nio år och Melwin är åtta. De är medlemmar i UA och har gräsallergi. Melwin har dessutom astma.
- Vi hoppas det blir roligt och att vi kommer få nya kompisar, säger de.
- Jag badar gärna, men har lite skräck för sjögräs, säger Neo.

Det är dags för samling så tillsammans lämnar vi Neo och Melwins rum. Upprop, praktisk information och gruppindelning. En av de nyskapta grupperna samlas utanför på gräset och börjar leka. Felix, 10 år berättar:
- Jag har redan varit på ett läger i år! Det här var lite nervöst innan men nu är det bara kul. Bäst hittills är lekarna.

Alma, 10 år men snart 11, är UA- medlem och var med på vårt läger förra året. Hon har laktosintolerans, pollenallergi och berättar att hon är allergisk mot många husdjur.
- Jag ser mest fram emot att bada eller egentligen mest tårttävlingen, säger hon och fnissar lite hemligt.
- Jasså, blir det tårttävling?
- Jag tror det. För det stod att en av dagarna är mellanmålet "tårtorna vi bakat i tårttävlingen". Så jag listade ut det!

Alma tycker att lägret hittills varit väldigt bra.
- Men det bästa med läger är ändå att få nya kompisar!

Grupperna ägnar sina första timmar åt lite olika aktiviteter men snart är det dags för en välbehövlig middag. Fortfarande är allt nytt men stämningen blir allt mer avslappnad och många äventyr väntas. Sommarlägret 2014 har bara börjat!

'