Parfymfria veckan 2018!

Under vecka 45, mellan den 5 och 11 november, pågår Parfymfria veckan med syftet att sprida kunskap om doftöverkänslighet och uppmuntra fler att välja parfymfria produkter. 

Vad är doftöverkänslighet? 
Doftöverkänslighet innebär att en mår dåligt av dofter och kemikalier, vanliga besvär är yrsel, huvudvärk, trötthet, svettningar och besvär i hals, luftvägar, näsa och ögon. För personer med doftöverkänslighet kan mycket låga halter av dofter och kemikalier från till exempel schampo, sköljmedel eller blommor ge besvär. 

Doftöverkänslighet är vanligare än vad många kanske tror. Forskning visar att så mycket som var tredje vuxen (33 procent) uppger att de besväras av dofter/kemikalier och sex procent av befolkningen beräknas ha diagnosen sensorisk hyperreaktivitet. Dofter kan även orsaka reaktioner hos personer med pågående astma och allergibesvär. Genom att välja parfymfritt är du snäll mot dina medmänniskor! 

Var med och sprid kunskap! 
Inför parfymfria veckan har Unga Allergiker tagit fram ett nytt spel, Doftdetektiverna, som är till för att sprida kunskap och förståelse för personer med doftöverkänslighet. Perfekt att spela i klassrummet! Du kan ladda ned instruktionerna längst ned på den här sidan.

I slutet av sidan hittar du även vår nya affisch om doftöverkänslighet! Skriv ut den och sätt upp den i skolan, på fritids eller någon annan plats där du tycker att den behövs! 

Ta del av undersökning
I samband med parfymfria veckan har Unga Allergiker även genomfört en Novus-undersökning om svenskars parfymanvändning tillsammans med Apotek Hjärtat och Astma- och Allergiförbundet. Den visar att trots att många använder parfym dagligen är det egentligen inte speciellt viktigt för dem! Bland annat kan 8 av 10 tänka sig att använda parfymfria produkter och bara 1% i ålderskategorin 18-29 tycker att det är väldigt viktigt att deras hår- och hudvårdsprodukter är parfymerade. Här kan du läsa mer om undersökningen

Har du några frågor om materialet eller parfymfria veckan, tveka inte att höra av dig till oss på: info@ungaallergiker.se 

Dokument

'