Bea kämpar för parfymförbud i sin skola

Bea lider av doftöverkänslighet. Hennes skola vägrar att förbjuda parfym trots att Bea fått allvarliga anfall där. ”Min frånvarorapport är skrämmande. Jag vill vara i skolan men det är svårt för mig att vara där eftersom det förekommer så mycket parfym”, säger Bea.

Bea är medlem hos Unga Allergiker. Till oss har hon vänt sig med sin frustration för att få stöd.

- Jag har kämpat för förståelse i över ett år nu, säger hon.

Doftöverkänslighet innebär att en person inte tål dofter eller kemiska ämnen.  Det är inte själva lukten som personer med doftöverkänslighet blir sjuka av, det är kemikalierna. Bea är en av dem som blir mycket sjuk. Hon går på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Skolan har ett förbud mot nötter men att förbjuda parfym menar rektorn är svårt.

- Det handlar om att berätta för elever och föräldrar att de inte ska använda parfymerade produkter i skolan, menar Bea.

De två senaste veckorna har hon drabbats av två allvarliga anfall. Det senaste anfallet skedde i omklädningsrummet efter idrotten. Det sprutades parfym och ingen var villig att hjälpa Bea. Det blev omöjligt att gå in i klassrummet, kemikalierna var ju där. Bea tvingades än en gång att gå hem. Symtom som trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter höll i sig i flera dagar.

Tyvärr finns inte något botemedel. En person med doftöverkänslighet är helt beroende av sin omgivning. Bea tänker fortsätta att kriga och gör det inte enbart för sin egen skull.

- Jag märker att många andra inte orkar. Jag tänker protestera och sätta upp lappar om så behövs. Jag vägrar att ge upp!

På onsdag den 28 maj är det den parfymfria dagen. Fyra nordiska organisationer har utlyst dagen för att uppmärksamma problemen med överdriven parfymering i samhället. Vi vet att det finns ett stort intresse för frågan och att Beas berättelse beskriver hur verkligheten för många ser ut. I ett blogginlägg berättar Bea om sin upplevelse.

'