Emma till vänster och Kim till höger i bild.

Medieambassadörerna Emma och Kim berättar om hur det är att leva med pollenallergi


Emma är 16 år och bor i Lysekil, hon är grym på att åka skridskor eftersom hon tränat konståkning sedan hon var 8 år, senare började hon med skrinning. När hon inte glider på sina skridskor gillar hon att umgås med sina vänner och baka.

Emma berättar
– Jag blir väldigt påverkad av pollensäsongen, det är som att få en dunderförskylning så fort jag går utanför dörren. Det kliar i halsen, rinner i ögonen, Jag tar ju mediciner, men jag blir väldigt trött av dem. Våren är värst för mig. sommaren fungerar men jag kan inte direkt ligga i gräset på en äng och sola.

Mina mediciner påverkar mig mycket. Har haft olika mediciner, de senaste terminerna har jag fått utskrivet en medicin. Nackdelen är att jag blir väldigt påverkad av medicinen. Trött och så.

Jag kan vara ute på våren, men precis när allt börjar blommar är det nästan omöjligt att gå utanför dörren. Men när det har regnat så är det helt okej. Annars så försöker jag att gå ute ändå, jag gillar att vara utomhus. Jag kollar mycket på pollenprognoserna, kollar när det är högt. Främst gråbo och björk och sånt. Om de ligger lågt kan jag kanske gå ut.


Kim bor i Härnösand och går sista året på gymnasiet inriktning spets biomedicin, hon är en aktiv tjej som älskar att träna. Det blir bland annat alpint, simning innebandy och fotboll.

Kim berättar
– Jag känner otroligt mycket pollen redan nu – kli i ögonen, täppt i nästan, med tanke på att jag har allergisk astma så blir jag otroligt påverkad av pollen. Det värsta för mig är att min astma blir så påverkad. Det blir kortisonkur hela våren eftersom pollen triggar astman så mycket. De vanliga allergisymptomen med rinnig näsa och vattniga ögon kan jag leva med. Det absolut jobbigaste är när lungorna liksom sväller igen.

Jag medicinerar året runt så jag äter allergitabletter varje dag och kortisonspray. Men när pollen väl drar igång så måste jag öka min allergimedicineringen redan vid årsskiftet.

Jag tycker väl att rent generellt att kunskapsbilden kring astma och allergi, pollenallergi är ganska basic. Jag som har en svår variant känner mig ofta väldigt missförstånd  och oförstådd. Vissa tror att det bara räcker att ta en puff Bricanyl innan träningen och att en bara har lite rinniga ögon som symptom. Vad det innebär att ha en svårare allergi – det är få som vet något om.