Tre medlemmar sitter runt ett papper som det står "Det roligaste med att engagera sig är..." och skriver ner olika tankar.

Unga Allergiker har lokalföreningar runt om i landet. Varje lokalförening har en egen styrelse som består av engagerade medlemmar. Det är lokalföreningarna som anordnar de flesta av Unga Allergikers aktiviteter. Att bli lokalföreningsaktiv är ett jättebra alternativ för dig som vill hitta på roliga aktiviteter tillsammans med andra! Att vara med i en lokalförening är också ett bra sätt att träffa andra med astma och allergi för att utbyta erfarenheter.

Vem kan gå med i eller starta en ny lokalförening?
Alla medlemmar i Unga Allergiker kan starta en ny lokalförening eller bli invalda i en befintlig. Som medlem får du stöd och pepp från kansliet och förbundsstyrelsen – du behöver alltså inte ha någon tidigare erfarenhet för att engagera dig. Alla är välkomna!

Vad gör lokalföreningar?
Lokalföreningarna ser till att medlemmar får tillfällen att träffas och ha roligt tillsammans och påverkar lokalt för att göra samhället mer tillgängligt för barn och unga med astma och allergi. Varje lokalförening får ett ekonomiskt bidrag som de kan använda till att anordna aktiviteter, såsom bowling, tacokväll eller att gå på Gröna Lund. Som lokalföreningsaktiv får du också möjlighet att delta på en kostnadsfri utbildning i föreningsarbete.

Hur engagerar jag mig?
Varje lokalförening har en styrelse som vanligtvis består av en ordförande, en kassör, ledamöter och suppleanter. Styrelsen väljs på årsmötet och har ansvar för lokalföreningens verksamhet och ekonomi. Om du blir invald i styrelsen på årsmötet får du förtroendet att driva lokalföreningen under ett år framåt tillsammans med de andra styrelsemedlemmarna. Att engagera sig i en lokalförening är roligt och ger dig värdefulla kunskaper som du kan ha nytta av i framtiden, till exempel i arbetslivet. Läs mer om årsmöten och se kommande träffar här!

Vill du veta mer? 
I lokalföreningshandboken kan du läsa mer om vad ett engagemang i UA innebär. Kontakta gärna verksamhetsutvecklaren eller din lokalförening om du har fler frågor!

I filmen nedan berättar några av Unga Allergikers lokalföreningsaktiva om varför just de är engagerade!

Klicka på kartan för att se vilken lokalförening du tillhör.