Sixten är 8 år gammal och bor i Ulricehamn, han går i tvåan på Hössna skolan och på fritiden pysslar han med allt från ridning, till slalom! Vi har pratat med Sixten om vad han tycker att man kan göra för att hjälpa kompisar som är doftöverkänsliga.

Vill du berätta om något om dig så vi lär känna dig lite bättre?
– Jag ska jobba på Jönköping horse show i helgen! Jag är med i ungdomssektionen i mitt stall. Vi ordnar aktiviteter för barnen i stallet. I stallet städar de utan parfym och de har dessutom en toalett som de har parfymfri tvål och allt där inne är parfymfritt!

Hur påverkas du av dofter?
När folk har på sig parfym och andra dofter så börjar det klia massor i min hals, i ögonen och i näsan. Sen kan jag få eksem som är väldigt jobbiga. Oftast är det av dofter men jag kan bli dålig när folk röker, och av avgaser.

Vad kan dina kompisar göra för att hjälpa dig?
Jag kan inte åka hem och umgås med de som har starka dofter hemma… som tvättmedel eller hårspray. Då får de komma hem till mig och leka eller så får de leka med mig ute. Men det bästa är ju om de har parfymfria produkter!

Här är 3 andra bra tips som Sixten tycker är viktiga:

Stötta
Sixten berättar att han har en tjej som alltid stöttar honom och berättar för andra varför han hostar.
– Märta hjälper mig väldigt mycket. När jag hostar så undrar vissa vad det är. Ibland orkar jag inte svara och då brukar Märta hjälpa mig och berätta att jag hostar på grund av starka dofter. Det känns väldigt bra!

Var noggrann i skolan
När jag började i skolan så tog min mamma med ett läkarintyg till lärarna. Det fungerar bara bra på skolan för mig. Det är väldigt skönt! På toaletten finns parfymfri tvål och de städar med parfymfria produkter. Men i kapprummet så luktar det ganska ofta parfym. Jag vet inte var det kommer ifrån. Det kan ju vara tvättmedel, för det är svårt att få alla att välja parfymfritt.

Missa inte en vän!
– Tänk på att jag inte kan leka hos dig om du har mycket dofter hemma, då får vi leka ute eller hemma hos mig. Jag vill inte missa någon kompis, för att den har parfym!  

Så varför ska en välja parfymfria produkter?
Sixten funderar lite kort, sedan utbrister han enkelt: För att jag blir en gladare kompis!

Sixten tycker det är konstigt att affärer har parfymerade och oparfymerade produkter på samma hylla.
– Oftast får familjen handla utan mig. Men om jag är med så får vi skynda förbi tvättmedel-hyllorna!