"Jag är en person också, inte bara allergisk”.


Tilde 19 år från Ronneby har precis upptäckt att Unga Allergiker finns, hon hittade till UAs Facebooksida av en slump. Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter till andra unga som lever med allergi. 

När vi frågar om Tilde har gjort något roligt i helgen så svarar hon först, “Nja, inte direkt”, men sedan utbrister hon i ett skratt och berättar att hon faktiskt har tatuerat sig, för andra gången i sitt liv. Hon visar upp sin högra arm i webbkameran.

- Jag har egentligen tre tatueringar, för min första var bara en liten liten prick för att se hur jag skulle regera... Den första tatueringen fick jag av mina föräldrar, en ros som omges av svävande noter.

Tatueringen som Tilde gjorde i helgen är en text med hennes föräldrars namn.

Vill du berätta lite om din astma och allergi?
- Jag har både förkylningsastma och ansträngningsastma men jag pratar helst om mina allergier eftersom jag inte har känt av min astma så mycket under mitt liv. Det är främst mina allergier som jag har varit tvungen att förhålla mig till.  Jag är allergisk mot jordnötter och alla andra nötter, baljväxter, kiwi, ananas, stenfrukter, citrusfrukter, ägg, fisk och skaldjur.

Hur har skolan har fungerat för dig?
- Det har varit både positivt och negativt, ibland får man gå före i kön för att få sin mat, men ibland får man vänta väldigt länge på att få äta. Vissa äter ju nötter i skolan och i början på det här läsåret var det någon som åt en nötbar,  jag frågade om han kunde sluta äta den,  han sa "okej, okej, okej". Han blev inte arg, men han blev kanske lite förvånad över att jag bad honom.

Tilde berättar att hon har bytt skola ett par gånger för att hitta något som just passade henne. Första gången var orsaken att hon fick panikkänslor över att åka så mycket tåg och att det kändes väldigt otryggt.

- Jag kunde få panikkänslor på vägen till skolan, tänk om någon äter något med nötter i på pendeltåget. Det var ett orosmoment - nu vet jag att jag bara har luftburen allergi mot jordnötter och inte alla slags nötter.

Har du delat med dig av din allergier till dina klasskompisar?
- Jag har faktiskt inte berättat om mina allergier för klassen. Det har känts jobbigt att ge det som första intryck när man är ny. Men mina lärare har ju såklart vetat om det, och skolsyrran.

- Jag har aldrig känt mig speciell angående allergin, det mest varit att jag har fått problem ibland. Jag försöker handskas med allergin så gott det går utan att det ska vara det enda jag tänker på. "Det är viktigt att tänka att jag är en person också, och är inte bara allergisk”.

Är det läskigt att bli bjuden på mat?
- Ja, men maten är jag oftast inte orolig för utan det är främst desserter som jag brukar undvika, det är lättare att se nötter i mat än att se dem i desserter. I onsdags så hade vi sista lektionen tillsammans med alla innan studenten. Då blev det glass till alla, men inte till mig såklart.. Jag slutar att ha några förväntningar för det är tråkigt att bli besviken. 

- Det jobbigaste kan vara att behöva bearbeta oron som kommer med att vara jordnötsallergiker.  Min mamma lugnar mig. När jag tatuerade mig så kändes det som att det började domna i kinden.. men då lugnade mamma mig och sa att “så var det ju förra gången också". Så hon lugnar mig.

 

Intervju Kim

Kim berättar hur det har varit för henne att gå i skolan med svår astma.

Läs intervjun