Månadens medlem juli

Mathilda är månadens medlem för juli. Senast hon träffade Unga Allergiker var på medlemsträffen hösten 2021, där lyckades hon dessutom bli vinnare för UA lotteriet. Till hösten börjar hon sista året på gymnasiet, efter det har hon en dröm om att studera utomlands, vart? España!


Mathilda går en estetisk linje på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde.

- Jag tycker om att måla väldigt mycket och jag ville ha en rolig gymnasietid men ändå kunna söka till högskola efteråt. Vi gör ganska varierade saker, målar med olja och akryl. Vi arbetar också med keramik, gör skulpturer i gips och allt möjligt material.

Om nästan precis ett år tar Mathilda studenten. En spännande tid för många unga som ska kliva ut i vuxenlivet med allt vad det innebär. Kanske kan det kännas lite läskigt, men Mathilda har redan en idé om vad hon skulle vilja göra.

- Jag har faktiskt funderat på att studera i Spanien efter gymnasiet. Jag har tänkt på det i några år. Jag började läsa spanska i 7:an och har lagt till spanska kurser på gymnasiet. Jag skulle vilja förbättra mitt språk ännu mer och jag tror det är en bra möjlighet att bo och leva i Spanien för att möta spanska människor varje dag.

Varför just Spanien?
- Jag vet faktiskt inte, jag började läsa lite spanska med min mormor, hon läste spanska som ung och hade ett hus i Spanien. Så flera i min släkt har bott i Spanien ett tag. Det är ett fint språk som många talar. Häftigt att kunna göra sig förstådd med många människor.

Du har varit medlem hos Unga Allergiker i några år. Vill du berätta varför du blev medlem?
- Jag hittade till UA för bara några år sedan. Det var på Instagram av en slump, men jag kände direkt att det var intressant. Jag var på medlemsträffen 2021 och i våras deltog jag på Matpatrullens digitala aktivitet om specialkost på skolor.

- Själv har jag ansträngningsastma, men den var värre när jag var yngre. Sen har jag ett gäng allergier, pollen, pälsdjur och mjölkproteinallergi. Under pollensäsongen har jag även korsallergier. Det är skaldjur, curry, äpple, päron och kiwi, banan kom för bara något år sedan.

Upplever du att människor i din omgivning vet vad korsallergi är?
- Det kan vara lite svårt för folk att förstå ibland, även svårt för mig! Jag själv vet inte allt jag reagerar på. Just frukterna är tydliga. Men ibland har jag reagerat på soja, då vet jag inte helt säkert om det är en korsreaktion. Det kan vara svårt att förklara att man är allergisk men ändå inte.

- Men det är väldigt skönt att det har kommit så många nya produkter på senare år. Det är väldigt roligt! När jag växte upp så fanns det till exempel ingen mjölkfri välling. Mina föräldrar har berättat att de fick göra egen välling av den enda mjölkfria gröt som fanns då, för det fanns liksom ingen ersättning. Jag har ju varit allergisk hela mitt liv, men det är ändå bara 18 år. Mycket har förändrats och förbättrats under den tiden.

Just nu arbetar Unga Allergiker med övergången mellan barn- och vuxenvård, du har ju precis fyllt 18 år och är mitt i övergången, vill du berätta hur du upplever situationen?
- Jag fyllde 18 år i år. Jag har varit på ganska många läkarbesök under mitt liv, gått på kontroller. Jag har gått på barnmedicin, men det är ännu lite oklart vart jag ska sen. Läkarna säger att jag kommer att skrivas över till vuxenvården när det passar.

Har du fått förbereda dig inför övergången?
- Vi har inte pratat så mycket om den. För ett tag sedan jag var på rutinkontroll för min allergi, som det ser ut nu ska jag gå kvar där ett tag till. Men jag har också gjort ett besök på allergimottagningen i samband med pollenvaccination, så jag har ju börjat där på ett sätt. Men jag har inte jättebra koll på skillnaderna. Men jag har faktiskt samma läkare på allergimottagningen, för han har bytt jobb, det är ju tur för mig! Jag antar att det är dit jag ska sen. Jag tänker att vi kommer prata om det på nästa årsbesök.

Vill du skicka med något tips till UAs medlemmar?
- Jag har en glass jag kan tipsa om! För alla mjölkallergiker, min favoritglass är Oatly choklad fugde gjord på havre. Helt fri från mjölkprotein.

Är du medlem hos Unga Allergiker?

Glöm inte att du måste förnya ditt medlemskap hos Unga Allergiker varje år, det tar ungefär 2 minuter och är såklart helt gratis!