Månadens medlem januari

Ruben är månadens medlem

Vi ringer upp Ruben en måndagseftermiddag i mitten av januari. Han sitter hemma i sitt kök, hans mamma pysslar lite i bakgrunden. Senare ikväll ska han iväg på basketträning.


Varför är du medlem i Unga Allergiker?
- För att jag är en allergiker, och jag är ung, så det passar in! säger Ruben och skrattar till lite. Det är också härligt att få träffa och läsa om andra allergiker och känna att jag inte är ensam.

Berätta kort om dig själv, vem är Ruben?
Ruben funderar en liten stund, ser finurlig ut och säger:

-Jag är en människa som har allergier som inte stör mig jättemycket längre, de har minskat men jag är fortfarande allergisk. Jag bor i Åkersberga och går i 6an. I skolan snackar jag med någon kompis, annars gillar jag verkligen matte och musik. Sen har jag två äldre syskon. Min favoriträtt är kyckling curry och ris, jag gillar starka saker.

Vad gör du på din fritid?
- Jag har två stora hobbys! Den första är basket, jag spelar basketmatcher på helger och jag har basketträning måndag och fredag. Jag har faktiskt en basketkorg! Sen gillar jag att programmera också, på datorer. Just nu håller jag på att lära mig ett programmeringsspråk, JAVA. Jag har försökt att göra min egen webbsida, men det gick inte bra. Jag ser mycket på Youtube och försöker att lära mig av andra. Det är roligt att försöka göra egna små spel.

När Ruben börjar i 7an kan han välja en skola där de arbetar med programmering på lektionerna. Då gäller det ett annat programmeringsspråk som heter Python. Sen finns det programmerings tävlingar också.

-De kan vara vääääldigt långa, säger Ruben och ser imponerad ut.

Du berättade att du har några allergier som inte stör dig lika mycket nu som tidigare, vill du berätta?
- Sedan ungefär två år tillbaka äter jag vetemjöl och jordnötter. Det började med att vi tog ett blodprov, och det visade sig att jordnötter inte var ett lika stort problem som vi först hade trott. En jordnöt är inte en nöt, det är en baljväxt. Sen fick jag testa att äta en åttondels jordnöt, sen en fjärdedels, sen en halv och till sist en hel jordnöt… och det gick bra.

Hur kändes det?
- Det var roligt! Nu kan jag äta jordnötter. Vi brukar ha med det i en coleslaw som vi lagar hemma. Men när det gäller min ägg- och mjölkallergi är vi ännu mer försiktiga nu än vad vi var tidigare.

Vad händer om du får i dig ägg eller mjölk?
- Det har hänt i skolan en gång, vi vet inte om det var ägg eller mjölk som gjorde att jag blev väldigt sjuk. Min pappa fick komma dit och ge mig en spruta, en adrenalinpruta. Så i 20 minuter fungerade det, men sen fick jag svårt att andas. Ändå. Så jag fick åka ambulans. Men allt gick bra. Vi bor nära skolan så det var därför min pappa kunde komma och hjälpa.

- Efter den händelsen så plastar de alltid in min sallad, och nu plastar de in hela min bricka. Teorin var att det hade droppats någon produkt i min sallad eller på min tallrik.

- Men jag är absolut positiv när det gäller trygghet, jag har vänner och de är inte elaka eller retsamma, och jag känner mig trygg i skolan. Mina lärare vet om hur mina mediciner fungerar. Men det är såklart att det är läskigt när man blir sjuk.

Har du något tips till Unga Allergikers medlemmar?
- Det finns en restaurang nära mig som heter Brödernas, de gör veganska hamburgare med glutenfritt bröd. Det är väldigt härligt att få äta där! Ett annat tips är att lyssna på Queen eller att testa spela tv-spelet Undertale!

Hur känns det att vara månadens medlem?
- Jag var lite pirrig inför intervjun, men det gick ju bra och var väldigt roligt!

Är du medlem hos Unga Allergiker?

Glöm inte att du måste förnya ditt medlemskap hos Unga Allergiker varje år, det tar ungefär 2 minuter och är såklart helt gratis!