En äggfri påsk

För många är påsk synonymt med ägg, men för Maria som är äggallergiker blir det inte någon ägg-knäckartävling på påskafton. Här svarar Maria på ett gäng frågor kopplat till hennes äggallergi!


Hur länge har du varit allergisk mot ägg?
Jag har varit allergisk mot ägg sedan jag var ungefär 4-6 månader gammal. Mina föräldrar fick reda på det väldigt tidigt via blodtester. Jag har också ett gäng andra allergier, ägg, mjölk, fisk, nötter och skaldjur. Vad jag vet, jag brukar kalla dem ”the big 5”.

Vad händer om du äter ägg?
Jag har ingen aning om vad som skulle hända.. jag har aldrig fått i mig ägg. Men jag vet bara att jag hade fått någon form av anafylaktisk chock eftersom mina blodvärden har visat väldigt hög allergi, ”de spränger mätaren”. De läkare jag mött säger att jag helt enkelt hade slutat att andas, och att det handlar om så liten mängd att man inte kan förstå det.

Hur känns det att gå omkring och bära på den vetskapen?

Väldigt obehagligt. Varje dag är jag runt födoämnen jag inte tål. Varje dag är en liten ”living on the edge”, eftersom det alltid finns något i närheten som jag inte tål. Jag måste alltid vara otroligt vaksam. Mycket tankekraft går åt det. ”vad äter den personen” var är jag i förhållande till vad den äter.

Firar du påsk?
Ja, mer eller mindre varje år. Det blir klassiskt påskbord, istället för Jansons så gör vi en god potatissallad med ost, annars blir det köttbullar, prinskorv ja det vanliga.

Jag minns på förskolan då alla barn skulle måla ägg, då gjorde min pappa ett trä-ägg till mig som jag fick måla. Då kände jag mig delaktig i aktiviteten! För mig behöver allergin i sig inte vara ett stort problem, det är alla andras reaktion på allergin.  När jag var liten kände jag aldrig att jag vara allergisk. Alla andra hjälpte mig och gjorde så att jag inte skulle erkänna mig annorlunda. Det är jätteviktigt – att man har familj och vänner som stöttar.

Hur har dina allergier påverkat dig som person?
Otroligt mycket, det är svårt att vara våghalsig som person, jag kan inte ta fel mat, det är så allvarligt. Jag kan avundas dem som bara får ont i magen av sina allergier...  Jag kan nästan aldrig vara superspontan, jag kan inte köpa mat var jag vill så jag måste planera hela dagen in i minsta detalj för annars fungerar det inte.

Planering inför varje besök eller utflykt varje bio varje flygplansresa andra kanske  tänker: ”vad jobbigt det blir att sitta så många timmar på flyg", för mig blir det att alltid planera och vara säker på att jag har med mig mat så jag klarar mig i 9 timmar, och även fundera över vad som skulle hända om det blev en försening.

Är det något du ofta får avstå eller göra en variant av?
Ägg brukar inte vara begränsande alls. Mina bullar blir precis lika goda utan ägg, pannkakorna blir också perfekta utan ägg. Det svåra är att ägg ofta ska användas som bildningsmedel i vissa kakor.. Men det finns det ju produkter som man kan göra. Sockerkakor, man får inte riktigt till fluffet. Men kikärtsspad fungerar ju toppen – så jag saknar inte ägg!

På sin höjd är det väl omelett jag inte kan äta – det mesta annat går att göra utan ägg!

Vad är du nöjd över?
Bara att jag lever ett helt normalt liv, det är en vinst i sig. Trots att jag är så passa allergisk har jag alltid gått i vanlig skola, jag går till en vanlig arbetsplats, går på universitetet, jag reser som alla andra gör. När jag växte upp som barn var jag "det svåraste fallet i Järfälla", de hade inte varit med om att någon hade varit så allergisk som jag. De visste helt enkelt inte vad jag skulle kunna äta. Att komma från den historien, och bli till den jag är idag, bo själv, plugga, ha pojkvän, jobba, jag lever ju ett helt normalt vanligt liv. Det är en bedrift! 

Jag har blivit en grym planerare, har lycktas tackla problemen!

Saknar du ägg på påsk?
Nej, min familj hoppar äggen! Men vi letar efter påskharens godisägg – såklart!

Är du medlem hos Unga Allergiker?

Glöm inte att du måste förnya ditt medlemskap hos Unga Allergiker varje år, det tar ungefär 2 minuter och är såklart helt gratis!