Parfymfria veckan

Under vecka 45 är det Parfymfria veckan, en vecka för att sprida kunskap om doftöverkänslighet och öka förståelsen hos allmänheten. Trots att drygt var tredje person tros få besvär av dofter, finns det stor okunskap och felaktiga föreställningar om doftöverkänslighet. Under 2019 års kampanj samarbetade vi med Astma- och Allergiförbundet och Apotek Hjärtat för att slå hål på vanliga myter och öka kunskapsnivån!

I samband med kampanjen gjordes en Novus-undersökning om svenskars kunskap om doftöverkänslighet. Undersökningen visar att kunskapen om sjukdomen är låg. Många känner förvisso till att doftöverkänslighet finns, men de är osäkra på om det är ett psykiskt eller fysiskt sjukdomstillstånd och om det går att medicineras eller inte. Undersökning visar bland annat att:

–7 av 10 svenskar känner till doftöverkänslighet som diagnos, men bara 3 av 10 skulle klassa doftöverkänslighet som ett sjukdomstillstånd.

– Fler än hälften är osäkra på huruvida sjukdomen kan medicineras och en tredjedel är osäkra på om det är ett psykiskt sjukdomstillstånd. (Forskning visar att doftöverkänslighet inte är ett psykiskt sjukdomstillstånd utan att symtomen är verkliga. Det finns ingen medicin mot doftöverkänslighet, utan som drabbad är du beroende av att omgivningen visar hänsyn och väljer oparfymerade produkter.)

– Närmare 2 av 10 tror att produkter med naturliga dofter inte drabbar doftöverkänsliga. (Något som inte stämmer då symtom kan triggas av såväl naturliga dofter, som blommor eller matos, som av artificiella dofter som doftljus eller trycksvärta.)

Vill du veta mer om undersökningen? Läs mer här.

För att öka kunskapen kring doftöverkänslighet har vi tagit fram två kortfilmer. En film som slår hål på 5 vanliga myter tillsammans med Eva Millqvist, professor, överläkare och forskare inom klinisk allergologi, och en med användbara tips på hur du kan visa hänsyn. Se filmerna nedan.

5 myter om doftöverkänslighet


5 tips på hur du kan visa hänsyn

 

Tips!

På vår materialsida finns en affisch om doftöverkänslighet. Beställ eller skriv ut den här.

På vår skolsajt Tillgängligskola.nu finns roliga spel som du kan spela tillsammans med dina klasskompisar för att lära dig mer om bland annat doftöverkänslighet.

Fakta om doftöverkänslighet

När du är doftöverkänslig kan du få symtom som påminner om astma och allergi men orsakerna till reaktionerna är inte samma. Ditt immunförsvar är inte inblandat och luftvägarna täpps inte till som vid astma, reaktionerna beror istället på överretbarhet i sensoriska nerver i luftvägar och ögon (det har alltså inte med luktsinnet att göra). Reaktioner kan utlösas av mycket låga halter av såväl naturliga som kemikaliska dofter. T.ex. kan en person med doftöverkänslighet reagera på parfymerade produkter som schampo, balsam, tvätt- och sköljmedel, vissa blommor och växter.

Vanliga symtom är besvär i hals, luftvägar, näsa, slemhinnor i ögonen, huvudvärk, yrsel, svettningar och trötthet. I dagsläget finns det ingen behandling eller medicin som hjälper mot doftöverkänslighet, utan du är beroende av att omgivningen visar hänsyn och väljer oparfymerade produkter.

(Källa: Astma- och Allergiförbundet)