Pollenkalender 2023

I denna pollenkalender för 2023 skapad av oss på Unga Allergiker kan du se hur halterna av våra vanligaste pollen normalt fördelar sig över årets månader och med hjälp av den behandla din pollenallergi. Tabellen är baserad på data insamlat av det Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska Riksmuseet.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, pollenrapporten.se.

Om pollen

Pollen sprids på flera sätt, med insekter, vind och ibland vatten. Många växter sprider pollen med vinden och ofta bildar just dessa vindpollinerande växter enorma mängder pollen. Flera av dem, som till exempel gräs, björk, hassel och al har allergiframkallande pollen.

Enligt Astma och Allergiförbundet har cirka 30 procent av Sveriges befolkning pollenallergi. Vid pollenallergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Därefter bildar kroppen allergiantikroppar och du utvecklar en känslighet.

Pollenallergi-tips

1. Undvik pollen

Det allra första en pollenallergiker bör tänka på är att inte i onödan utsätta sig för pollen. Däremot går det naturligtvis inte att undvika viss exponering - man måste ju ut ur huset för att ta sig till skolan, mataffären och liknande. Men tänk på att undvika att till exempel vädra rum med öppna fönster under pollensäsongen.

2. Ta del av pollenprognosen

Pollenprognosen kan vara nyckeln till ett rörligare liv. Med hjälp av prognosen kan du planera din vardag med pollenallergi. Med pollenkalendern kan du jämföra dina allergisymptom med de pollenhalter som är aktuella.

3. Medicinera i tid

Du bör vara beredd att ta din medicin i rätt tid, vilket du enkelt gör genom att följa pollenprognoserna och pollenkalendern. Pollenallergi kan behandlas med receptfria läkemedel från apoteket, men det kan vara bra att börja med allergimedicinen strax innan pollenperioden startar. Har du större besvär kan du uppsöka läkare som gör en allergiutredning och ger råd om den effektivaste medicineringen.

4. Minska pollen hemma

I de alla flesta fall räcker de tre första stegen. Men har du fortfarande problem efter dessa så kan det vara värt att byta kläder när du kommer hem efter att ha varit utomhus, skölj bort pollen ur håret innan läggning och byt sängkläder ofta. Det är också ett tips att skaffa en luftrenare.

 

Utöver vår pollenkalender finns det flera verktyg för att förenkla din vardag med pollenallergi. Bland annat, pollenkoll, pollenrapporten.se, checklista för att minska pollen hemma.