Signe berättar om hur dofter kan påverka i vardagen

När Signe 16 år inte spelar innebandy i utvecklingsserien så kör hon skoter.
– Hela min familj är skoterintresserade säger hon glatt. Man kan säga att vi är en riktig skoterfamilj. Vi är ofta vid vår stuga som ligger vid den norska gränsen. Men här i Skellefteå har snön inte riktigt lagt sig än, men snart…

Signe har varit medlem i UA i ungefär två år, men än så länge har hon inte varit på något läger eller någon aktivitet.
– Det kanske kommer, men det känns bra att jag får vara med och berätta lite om min doftöverkänslighet.

Berätta hur påverkas du av dofter, parfym och parfymerade produkter?
– Det har faktiskt inte påverkat mig supermycket i vardagen, det händer ibland när jag är i skolan. Efter idrotten vill folk “leka med parfymer”, många tycker det är roligt och de sprayar på sig alldeles för mycket. Det brukar fungera okej för mig, för jag är inte jättekänslig, men blir det mycket så blir jag allergisk. Då får jag ont i huvudet och det börjar klia och rinna i min näsa, det är jobbigt.

Vet dina klasskompisar om att du påverkas av parfym?
– I högstadiet vet jag faktiskt inte vilka som hade koll på att jag påverkades av dofter, men mina närmaste vänner visste såklart. Men när jag började på gymnasiet så kom jag och skolsköterskan överens om att det var viktigt att klassen fick veta om mina allergier eftersom jag haft en jobbig period innan. Så vi kom överens om att hon skulle komma in och berätta för klassen om vilka allergier jag har och hur jag påverkas, så det kan vara bra att tänka på t.ex hur mycket parfym man använder

“En kul grej”
– En gång var det några i min klass som verkligen hade tagit överdrivet mycket parfym. Det stank. Både jag och läraren blev dåliga. Vi fick vädra och hålla på. De förstod inte riktigt allvaret med det, de tyckte bara det var “en kul grej”. Jag antar att många tror att det luktar gott,  men många använder en orimlig mängd parfym.

Vad tror du vi måste göra för att fler får kunskap om doftöverkänslighet?
Jaa… det kan vara mer information på platser där många unga är, till exempel på sociala medier. Eller att vi får veta mer om allergier och doftöverkänslighet på skolan. Att någon kommer in i klassen och berättar. Jag tror faktiskt att det skulle hjälpa.

Signe älskar att köra skoter!