Rent har ingen doft

Människor har ofta intrycket att något måste lukta ”rent” för att det ska vara rent. Men detta är inte sant. 

Stor okunskap om doftöverkänslighet

Parfymfria veckan är ett initiativ som vi på Unga Allergiker uppmärksammar varje år. Syftet är att sprida kunskap om doftöverkänslighet för att öka förståelsen hos allmänheten. Trots att drygt var tredje person tros få besvär av dofter, finns det stor okunskap och  felaktiga föreställningar om doftöverkänslighet.

Doft läggs till många personliga vård- och hushållsprodukter vi använder varje dag. Men dofter renar inte. De döljer andra dofter genom att tillsätta mer kemikalier i luften. 

Därför lägger vi i år fokus på att lyfta att rent luktar faktiskt – ingenting (oftast)! Alltså: Rent har ingen doft!

Rent har ingen doft parfymfritt

”Jag vill bara kunna gå i skolan!”

Precis som alla andra trettonåringar går Tage i skolan, men det är inte varje dag som går att genomföra. Cirka en gång i veckan får han avbryta skoldagen på grund av sin allergi och överkänslighet mot parfym. Det är ofta på grund av klasskamrater som inte respekterar skolans parfym-förbud. Ett förbud som är insatt för att hjälpa elever som Tage.

Debatt: Doftfritt i skolan

Många av våra medlemmar vittnar om att de under skolåren missar viktiga prov, genomgångar och även allt roligt som ens klasskompisar får ta del av när man själv ligger hemma sjuk. Då måste skolan kunna sätta gränser för vad som är okej och inte.

Klicka hem affisch med info om doftöverkänslighet till din skola, fritidsgård eller din idrottsförening!

Beställ vår affisch om doftöverkänslighet gratis eller ladda ned som PDF och skriv ut själv. Är du medlem? Då bjuder vi inte bara på affischen utan även på portot vid beställning. Beställ här eller ladda ned!