Tage vill bara kunna gå till skolan som alla andra, utan att bli sjuk

6 november 2023
Rent har ingen doft Intervju Tage doftöverkänslighet

Tage är 13 år och har i flera år lidit av doftöverkänslighet. På fritiden spelar han antingen golf på golfbanan i Växjö eller tv-spel hemma i soffan. När jag ringer upp Tage via videosamtal sitter han vid köksbordet hemma i Växjö.

Skolan är hjälpsam – trots det så funkar det inte alltid

Precis som alla andra trettonåringar går Tage i skolan, men det är inte varje dag som går att genomföra. Cirka en gång i veckan får han avbryta skoldagen på grund av sin allergi och överkänslighet mot parfym. Det är ofta på grund av klasskamrater som inte respekterar skolans parfym-förbud. Ett förbud som är insatt för att hjälpa elever som Tage.

– Skolan har varit väldigt hjälpsamma och försökt berätta för alla elever vad som gäller för att jag ska må bra. Vi skickar ut mejl då och då för att påminna.

Men att gå i skolan är inte alltid lätt. För Tage går det bra att leka med klasskompisarna ute på skolgården under rasterna, där kan han andas frisk luft och inte störas av parfym. Inne i lokaler som inte alltid är så bra ventilerade blir det större problem. Många elever tvättar kläder i parfymerat tvättmedel och en del bär parfymer trots att de blivit ombedda att inte göra det.

Svårt att åka buss med jämnåriga

Tage åker buss när föräldrarna inte kan hämta på skolan och han inte kan åka sin elsparkcykel, men en del gånger har han fått hoppa av och vänta på nästa. Då kan det vara att det kliver på ett gäng 15-åringar.

– Då vet man att det kommer lukta mycket parfym. Ibland hinner jag gå en omväg eller hoppa av bussen i tid. Oftast går det bra att åka buss dom få gångerna jag gjort det. Det beror såklart på vilka som sitter på bussen och hur bra ventilationen är.

”Jag vill bara kunna gå i skolan”

När jag frågar vad Tage skulle göra som han inte kan göra idag, på grund av sin doftöverkänslighet, blir det tyst ett tag. Hans blick fastnar någonstans ovanför kameran i datorn. Kanske drömmer han sig bort.

– Jag skulle bara vilja kunna gå i skolan. Utan att behöva gå hem om någon använder parfym.

Sen fnissar han och tillägger att det hade varit roligt att kunna gå i klädbutiker också. Så klart ska man kunna göra det hinner jag tänka. Det var väl allt man ville göra som 13-åring? Hänga på stan och spendera veckopengen. Men det är ingen självklarhet för Tage. Ofta är gallerior och shoppingcenter som fällor för den med doftöverkänslighet.

– Det är många butiker som har mycket parfym, och då räcker det att man går förbi ingången för att känna det.

Jag avslutar samtalet med att fråga Tage vad han skulle vilja skicka för meddelande till de som dagligen använder parfym.

– Använd gärna inte parfym på typ på skolan, allmänna platser och på ställen där man behöver vara. Jag måste ju vara i skolan.

Så du säger inte att sluta använda parfym helt? Frågar jag Tage. Han ler lite innan han säger:

– Nej det skulle ju vara omöjligt att få alla att sluta använda parfym. Men att man inte gör det i skolan där alla måste vara är jätteviktigt.


Skribent: Alma Nilsson