Debattartikel – Doftöverkänslighet

7 november 2023
Doftöverkänslighet parfymfritt

Doftöverkänsliga vill kunna gå i skolan precis som alla andra

Skolan är för många är en ”fälla” full med doft och parfymerade produkter. Tål man inte dofter kan skolan vara ett av de värsta ställena att befinna sig på som doftöverkänslig. För någon medicin finns det inte. Det enda som hjälper är att hålla sig borta från parfym och doft.

Livrädda för att lukta illa – dränker sig i parfym

Som tonåring går man igenom alla sorters förändringar och en del kan ha kroppsodörer som de själva inte är medvetna om. Men det finns även de, kanske en större majoritet, som snarare är livrädda för att lukta kroppsligt på något sätt och därför i stället dränker sig själva i parfym, deodorant och olika sorters sprayer. Både tjejer och killar.

Det sprutas ut i luften på bussen, skolan och i omklädningsrum utan något annat syfte än: jag vill lukta rent och fräscht. Problemet är bara att renlighet inte kan likställas med att lukta parfym – rent har nämligen ingen doft!

Elever har skolplikt och rätt till att kunna gå i skolan

Världen kretsar ofta kring en själv i den åldern, och skolan som vi är i fem dagar i veckan, åtta timmar per dag, blir då nästan hela ens värld. Elever har skolplikt. Är det då så orimligt att vilja känna sig säker i skolan där man faktiskt måste befinna sig?

Många av våra medlemmar vittnar om att de under skolåren missar viktiga prov, genomgångar och även allt roligt som ens klasskompisar får ta del av när man själv ligger hemma sjuk. Här måste skolan kunna sätta gränser för vad som är okej och inte.

Symtomen för doftöverkänslighet är inget att skoja bort

Med symtom som yrsel, huvudvärk, svårt att andas och rinnande näsa eller ögon är doftöverkänslighet inget att skoja bort. Kombinationen av doftöverkänslighet tillsammans med andra sjukdomar som till exempel astma kan innebära direkt livsfara. För en del av våra medlemmar kan en astmaattack som triggats i gång av parfym sluta med intensivvård på sjukhuset.

Problemet är att det i skolans lokaler ofta används alldeles för mycket av bland annat parfymer, parfymerad hårspray och deodoranter. Allra värst är när de kommer i sprayform, och når alla som inte vill känna av parfym. Befinner du dig i skolan och inte längre kan andas normalt gäller det att skolpersonal vet hur och när de ska agera.

Skolan måste ta kontroll

Med hjälp av förebyggande åtgärder från skolans håll skulle man minska sådana situationer, som att till exempel införa och upprätthålla ett parfymförbud inom skolan.

Att det inte skulle vara något som skolan kan anpassa sig efter är bara bortförklaringar. Idag anpassar sig skolor efter många andra behov – varför inte efter doftöverkänslighet? Det räcker inte att städpersonalen använder oparfymerade städartiklar. Det räcker heller inte att skicka ut ett enda mejl och tro att alla på skolan ska förändra sitt beteende. Det krävs utbildning, uppföljning och att man tar doftöverkänslighet på allvar så att alla elever kan gå i skolan på lika villkor.

”Jag skulle bara vilja kunna gå i skolan. Utan att behöva gå hem om någon använder parfym.”

Så säger en av våra medlemmar som ofta går hem från skolan på grund av att han drabbas av dofter och parfym i skolan.

Doftöverkänsliga vill bara kunna gå i skolan precis som alla andra. Nu måste de gå tillbaka till skolan efter lovet och kämpa i två månader till och orka hålla ut till jullovet. Varje dag blir en kamp, det är något som varje skola måste förstå.

Alva Näsström, förbundsordförande Unga AllergikerDebattartikeln har publicerats här: https://www.op.se/2023-11-07/doftoverkansliga-vill-kunna-ga-i-skolan-precis-som-alla-andra