Kandidera till Unga Allergikers förbundsstyrelse!

11 juni 2024
Jobb Unga Allergiker Verksamhetsamordnare, Förbundsstyrelse, ledamot, Kommunikatör, Generalsekreterare

Vill du arbeta för en mer inkluderande omvärld? Tycker du att unga med astma, allergi eller annan överkänslighet ska ha samma möjligheter som andra barn och unga? Då kanske du är den vi söker till vår förbundsstyrelse! 

Du behövs! Unga Allergiker (UA) är en religiöst och politiskt obunden ideell ungdomsorganisation som bygger på våra medlemmars engagemang – vårt ledord är ”För unga, av unga”. Unga Allergiker bildades år 1983 och finns till för att samla och stötta barn och unga mellan 6-29 år, med astma, allergi och annan överkänslighet.  

Astma och allergi är två vanligt förekommande sjukdomar bland barn och unga som i olika utsträckning påverkar livskvaliteten och möjligheten att delta i samhället. Unga Allergikers sociala verksamhet ger unga med dessa sjukdomar möjlighet att åka på sommarläger med egen kock som lagar säker mat till alla, kunna gå på bio utan att det finns nötter eller dofter, besöka olika aktivitetsparker eller utflykter och göra andra aktiviteter där alla våra medlemmar kan delta. 


Mer information om UA finns här

Styrelseuppdraget

Vi söker nu kandidater till vår nya förbundsstyrelse som väljs på årsmötet i oktober. Det finns sju poster i styrelsen och de är perfekta för dig som lära dig mer om Unga Allergiker, pröva något nytt eller vill lära dig mer om styrelsearbete. Det är även en bra merit för ditt CV! Dessutom får du chansen att bidra till en bättre värld för barn och unga med astma, allergi eller annan överkänslighet.  

 
 
Unga Allergikers förbundsstyrelse består av följande poster

Ordförande:  

Leder förbundsstyrelsen och dess arbete. Som ordförande behöver man hålla flera bollar i huvudet samtidigt då man är involverad i många delar av Unga Allergikers verksamhet, vara bekväm med att leda förbundsstyrelsen samt kansliets generalsekreterare. Under styrelsemöten är det ordförande som leder mötet. Ordförande arbetar även med att representera Unga Allergiker internt och externt som talesperson gentemot media, makthavare och samarbetspartners.  

Vice ordförande:  

Assisterar ordförande i dennes arbete samt övriga styrelsen. Som vice ordförande arbetar man både med uppgifter som ordförande gör men man har även som resterande förbundsstyrelse uppdraget att vara stödperson till en av Unga Allergikers lokalföreningar. Det krävs inga förkunskaper utan vi välkomnar alla till vår förbundsstyrelse. 

Ledamöter:  

Som ledamot är huvuduppgifterna att delta under styrelsemöten, arbeta med olika projekt och uppgifter från förbundsstyrelsen samt vara stödperson för en av Unga Allergikers lokalföreningar. Alla uppgifter är enkla att arbeta med och man får en bra introduktion innan. Det krävs inga förkunskaper utan vi välkomnar alla till vår förbundsstyrelse.  

Suppleant:  

Som suppleant är huvuduppgifterna att delta under styrelsemöten, bistå i förbundsstyrelsens arbete med olika projekt samt vid behov vara stödperson för en av Unga Allergikers lokalföreningar. Det krävs inga förkunskaper utan vi välkomnar alla till vår förbundsstyrelse.  

När och var sker uppdraget? 

Styrelsemöten och styrelsehelger sker sex gånger per år. Vi har både fysiska och digitala möten och planerar tillsammans när och var för att det ska fungera för alla i förbundsstyrelsen. Fysiskt kan vara på olika platser runt om i Sverige och ses vi digitalt sker det genom Teams. Tid och plats för styrelsemöten kommer förbundsstyrelsen överens om tillsammans.  

Styrelseuppdragen har en varaktighet på två år från oktober 2024 till oktober 2026 

 
Vi söker dig som: 

 • Har ett intresse för barn och unga med astma, allergi eller annan överkänslighets rättigheter i vardagen, skolan, arbetslivet och fritiden. 
 • Är mellan 16 och 29 år. 
 • Vill lära dig mer om föreningslivet och hur det är att driva en förening. 
 • Är strukturerad och vill lära dig mer om ekonomi. 
 • Gillar att samarbeta effektivt med andra. 
 • Är strukturerad, ansvarsfull och strategisk. 
 • Är nyfiken på att lära dig och arbeta för en sakfråga tillsammans med andra! 

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av föreningsliv sedan tidigare. 
 • Egen erfarenhet av astma, allergi eller annan överkänslighet. 
 • Erfarenhet eller intresse för arbete inom en styrelse eller annan motsvarande grupp. 
 • Kunskap eller intresse för föreningsekonomi. 

Det viktigaste är dock att du har ett stort engagemang och drivkraft att skapa förändring för barn och unga! 

Om uppdraget

Hela förbundsstyrelsen är tillsammans ansvarig för förbundets aktiviteter, kansli och ekonomi. Tillsammans med resten av förbundsstyrelsen håller du koll på inkomster och utgifter och är arbetsgivare som sätter riktning, mål och strategi för medarbetarna på Unga Allergikers kansli. Det finns stora möjligheter att komma med nya idéer på kampanjer och aktiviteter och fokusera sitt arbete på personliga hjärtefrågor inom allergiområdet.  

Uppdragsbeskrivning 

Du förväntas att… 

 • Delta på de styrelsemöten och övriga tillfällen som förbundsstyrelsen blir kallade till.  
 • Delta i en introduktionshelg med förbundsstyrelsen. Du kommer även erbjudas möjligheter till fortsatt utbildning för detta uppdrag. 
 • Ta ansvar, stötta och utvärdera den lokalförening som du kommer att vara stödperson för i enlighet med de grundläggande principer, stadgar, beslut och riktlinjer som Unga Allergiker arbetar efter. 
   

Som ledamot i förbundsstyrelsen får du:  

 • Tillsammans med andra planera Unga Allergikers mest populära aktiviteter så som sommarläger och barnläger. 
 • Möjlighet att vara lägerledare under flera tillfällen varje år. 
 • Driva påverkansarbete mot makthavare och politiker på lokal och nationell nivå. 
 • Agera stödperson för en av Unga Allergikers lokalföreningar.  
 • Lära dig mer om föreningsliv och styrelsearbete. 
 • Kunskap och erfarenhet av hur en organisation sköter sin ekonomi. Både på lokal och nationell nivå. 
 • Träffa andra unga människor som brinner för barn och ungas rättigheter.  
 • Möjlighet att göra skillnad för barn och unga med astma, allergi eller annan överkänslighet! 

 
För mer information om styrelseuppdragen, hör gärna av dig. Uppdraget är mycket flexibelt och kan kombineras perfekt med arbete och/eller studier. Unga Allergiker är en organisation med många trevliga och härliga människor och detta är en fin chans för dig att träffa nya vänner för livet! 

För styrelseledamöter är det obligatoriskt att vara medlem i Unga Allergiker. Medlemskapet är gratis. Följ länken för att bli medlem: ungaallergiker.se/bli-medlem
 

Låter detta som ett uppdrag för dig?

Anmäl ditt intresse senaste den 15 augusti eller kontakta oss så berättar vi mer.

Välkommen med din ansökan!

Kontakt

Valberedningen 

valberedning@ungaallergiker.se