Krav på nötfria skolor och förskolor måste tas på allvar

I Aftonbladet kritiserade nyligen krönikören Anna Björklund Astma och Allergiförbundets krav på nötfria skolor och förskolor. Hon menar att det spär på en oro för nötter. Hennes påstående är direkt felaktigt.

Vi står bakom Astma och Allergiförbundet och anser att hon har fel.

Icke-luftburet är inte synonymt med säkerhet för nötallergiker

- När personer som inte är expert inom allergier, eller ens är erfaren i allergifrågor, offentligt informerar och kommer med falska påstående gör det inte saken bättre för oss som har nötallergi eller andra allergier. Det finns mycket okunskap om allergier och i uttalanden om specifika frågor måste vi kontrollera att det som sägs är korrekt. Att en offentlig person med många följare såsom Anna förminskar våra risker är oroväckande. Nötallergi är något som ska tas på högsta allvar. Skulle någon som är nötallergiker råka få i sig nötter kan personen i fråga få en allergisk reaktion, till och med anafylaxi som är livshotande. En situation som varken elever eller lärare på skolor ska behöva sättas i säger Alva Näsström, förbundsordförande Unga Allergiker.

Det är lätt hänt att barn spiller nötter eller bjuder varandra med goda intentioner. Men det kan snabbt bli svåra konsekvenser. För ett barn med svår nötallergi kan det räcka med att ta på samma dörrhandtag som någon som ätit nötter för att bli allvarligt sjuk. Har en spår av nötter på händerna i skolan är resultat oftast att det sprids till andra ytor runt och i skolmiljön. Den risken ska inte finnas.

- Nötter och jordnötter kan medföra stora risker och skapa oro för den som är allergisk vilket är absolut viktiga argument för nötfritt i förskolor, skolor och på andra gemensamma platser menar Alva Näsström.

Ökad trygghet med nötfria skolor

Allergi mot nötter och jordnötter är bland de vanligaste allergierna bland barn. De kan ge svåra reaktioner även om mängden man får i sig är liten. Barn med skolplikt har rätt till en trygg skolgång – nöt- och jordnötsfria skolor ökar den tryggheten.

Här kan man ladda ned affischer att sätta upp på skolor för att markera nötförbud:

Affisch Nötförbud

Affisch Vi får inte vara här