Parfymfria veckan 2023 doftöverkänslighet

Stor okunskap om doftöverkänslighet

Parfymfria veckan är ett initiativ som vi på Unga Allergiker uppmärksammar varje år. Under vecka 45 inträffar den Parfymfria veckan, syftet är att sprida kunskap om doftöverkänslighet för att öka förståelsen hos allmänheten. Trots att drygt var tredje person tros få besvär av dofter, finns det stor okunskap och  felaktiga föreställningar om doftöverkänslighet.

Människor har ofta intrycket att något måste lukta ”rent” för att det ska vara rent. Men detta är inte sant. Doft läggs till många personliga vård- och hushållsprodukter vi använder varje dag. Men dofter renar inte. De döljer andra dofter genom att tillsätta mer kemikalier i luften. Därför lägger vi i år fokus på att lyfta att rent luktar faktiskt – ingenting! (oftast). Alltså: Rent har ingen doft!

Följ oss på instagram för att inte missa våra uppdateringar under veckan.

”Jag vill bara kunna gå i skolan!”

Precis som alla andra trettonåringar går Tage i skolan, men det är inte varje dag som går att genomföra. Cirka en gång i veckan får han avbryta skoldagen på grund av sin allergi och överkänslighet mot parfym. Det är ofta på grund av klasskamrater som inte respekterar skolans parfym-förbud. Ett förbud som är insatt för att hjälpa elever som Tage.

Debatt: Doftfritt i skolan

Skolan är för många är en ”fälla” full med doft och parfymerade produkter. Tål man inte dofter kan skolan vara ett av de värsta ställena att befinna sig på som doftöverkänslig. Många av våra medlemmar vittnar om att de under skolåren missar viktiga prov, genomgångar och även allt roligt som ens klasskompisar får ta del av när man själv ligger hemma sjuk. Här måste skolan kunna sätta gränser för vad som är okej och inte.

Vi ställer krav på skolor i hela Sverige att bemöta doftöverkänsliga för att skolan ska bli en trivsam plats för alla elever.

Klicka hem affisch med info om doftöverkänslighet till din skola, fritidsgård eller din idrottsförening!

Beställ vår affisch om doftöverkänslighet gratis eller ladda ned som PDF och skriv ut själv. Affischerna finns på svenska, engelska och arabiska. Är du medlem? Då bjuder vi inte bara på affischen utan även på portot vid beställning.

Dissa doften

Astma och Allergiförbundet har tagit fram kampanj- och informationsmaterial för att sprida kunskap och öka medvetenheten om doftöverkänslighet samt påvisa hur vi alla kan visa hänsyn.