NU KICKAR VI IGÅNG

Den parfymfria veckan syftar till att sprida kunskap om doftöverkänslighet och lyfta vikten av att visa hänsyn. Trots att drygt var tredje person tros få besvär av dofter, finns det stor okunskap och felaktiga föreställningar om doftöverkänslighet. Vi uppmanar alla som själva inte lever med doftöverkänslighet:
Tänk till - välj parfymfritt! 

Kimberlie 26, lider av doftöverkänslighet

Att folk inte är aktsamma med parfym och parfymerade produkter märks även idag för Kimberlie. Som undersköterska trodde hon att hon skulle slippa dofter på arbetsplatsen då det finns reglemente mot det. Men så är det tyvärr inte i verkligheten.

– Jag har varit hemma en månad på grund av komplikationer efter ett anfall jag haft på jobbet. Det som skrämmer mig väldigt mycket är att det är på ett sjukhus. Nu har jag akuten nära så jag är glad för det.

"Det är inte så att jag får dödsångest varenda gång eftersom jag är så van vid det, men det här gången fick jag det."

- Kimberlie

Varför ska du bry dig?

Doftöverkänsliga måste förlita sig på människorna i sin omgivning för att må bra. Det kan vara svårt att nå ut till alla som inte förstår omfattningen av hur dofter påverkar och vart parfymer ofta förekommer. Följ oss på våra sociala medier för att lära dig mer om doftöverkänslighet.

Beställ en affisch – helt gratis

Beställ vår affisch om doftöverkänslighet, den finns på flera olika språk! Är du medlem? Då bjuder vi inte bara på affischen utan även på portot. Psst – den går också att ladda ned själv för utskrift!

Webinar – Eva Millqvist

Den 8 november kl.19 håller Astma och Allergiförbundet ett webinar tillsammans med Eva Millqvist, en av de främsta experterna på doft- och kemikalieöverkänslighet. Webinariet hålls via Zoom.

Följ oss på sociala medier!

Under veckan uppdaterar vi frekvent via våra sociala medier. Se till att följa oss på Instagram för att inte missa något! Ni hittar oss även på Facebook, Twitter och Tiktok under @ungaallergiker.

 

 

 

Vi på Unga Allergiker vill göra det enklare att välja parfymfritt. Både för det som lider av doftöverkänslighet men även de som vill förändra sina hudvårdsrutiner. Nedan har vi valt ut några av våra favoriter.

Apolosophy - Rengöring

Rekommenderad av Asthma Allergy Nordic.

Mild, tvålfri och mjukgörande rengöringsmousse.

ELW - solskydd

Spf 30 effektivt skydd mot både UVA- och UVB-strålar

Rekommenderad av Asthma Allergy Nordic

Serum - The Ordinary

En fuktgivande formula med vegansk hyaluronsyra.

Hyaluronic Acid 2% + B5

Ögonskuggspalett - Dermosil

Dermosil Ögonskuggspalett innehåller fyra basnyanser som är lätta att lyckas med!

Helt parfymfri.

Torrschampo - Four Reasons

Oparfymerat torrschampo som passar till de med känslig hårbotten.

Passar alla hårfärger

 

 

 

Är du extra känslig och vill ha produkter bra för både din doftöverkänslighet och hud? Välj produkter märkta med Asthma Allergy Nordics logo för att vara säker på att produkterna funkar för dig.

 

Clinique - fuktgivande kräm

Lätt gel-formula utan olja som återfuktar.

Innehåller hyaluronsyra.

Utan parfym.

Body wash - Dermosil

Flytande mild tvål som är speciellt utvecklad för känslig hud.

Vegansk.

Foundation - IDUN Minerals

Oparfymerad och vegansk puderfoundation berikad med mineraler.

Rekommenderad av Asthma Allergy Nordic.

Mascara - Isadora

Isadora Hypoallergenic Mascara passar extra känsliga ögon.

Rekommenderas av Asthma Allergy Nordic.

Hårspray - Dermosil

Hårspray Structure & Volume ger frisyren maximal stadga och gör håret slätt och glänsande.

Oparfymerad

Asthma Allergy Nordic

När du ser denna logotyp på en produkt kan du känna dig säker på att den inte innehåller parfym eller andra allergener. Produkter med logotypen är bra ur allergi-synpunkt, men även för alla som vill undvika parfym. Vill du göra livet lättare för de som lever med doftöverkänslighet?

Läs gärna på, försök ha förståelse och bidra till att flera miljöer blir parfymfria.

De nordiska Astma- och Allergiförbunden som står bakom Asthma Allergy Nordic drivs inte av vinst utan av syftet att förbättra livet för personer med astma, allergi och annan överkänslighet. Tillsammans skapar vi förändring!