Månadens medlem december

Emelie är 14 år och är aktiv inom Unga Allergiker. Hon har varit på flera läger, träffar och sitter för tillfället både i förbundsstyrelsen som suppleant och i UA Värmlands styrelse som kassör. 


Berätta vem är du, Emelie?

Jag har tidigare spelat handboll i många år men det har tagit slut nu. Just nu hänger jag mest med vänner och pluggar! Jag spelar även padel på fritiden och har gjort det i cirka ett år nu, det är en ungdomsgrupp jag tränar med ungefär en gång i veckan. Jag har en storebrorsa som heter Alexander, han har också varit aktiv inom UA förut. Min favoritmat är POMMES. Till får det gärna vara en burgare men pommes är det viktigaste!

Hur länge har du varit medlem?

Det känns som superlänge. Men det kanske kan ha varit sedan 2016-17. Jag har väldigt mycket erfarenhet med allergi på grund av min brorsa. Men jag hade även som barn ägg- och mjölkallergi men det är växt bort lite. Nuförtiden är jag bara allergisk mot mjölk men det brukar jag bara strunta i. Så jag kan säga ibland att jag är laktosintolerant men det är egentligen mjölk. Lite komplicerat säger Emelie och skrattar. Jag är egentligen inte den bästa på allergier och sånt men jag gillar att jobba med dem och tycker att det är ett intressant ämne.

Varför brinner du för att jobba med de här frågorna?

Jag älskar ju gänget jag får hänga med när vi jobbar med de här frågorna! Och att allergi är en så stor del av en person, det vet jag ju eftersom det har varit mycket allergi inom familjen, och vissa kompisar. Det är en så stor del i ens liv. UA har också bidragit till att jag hittat många nya vänner. Till exempel min bästa kompis, Nikita, vi pratade facetime bara för några minuter sedan. Det hade aldrig hänt om inte UA fanns. Och det är så kul att planera aktiviteter, eftersom jag är ett kontrollfreak så gillar jag att ha koll och vara med och anordna grejer! Det är väldigt kul.

Du har ju varit med och anordnat en massa aktiviteter för UA Värmland, fixar du allt själv?

Jag skulle säga att jag gör ganska mycket själv. Jag vill ju att vi ska göra allt tillsammans men eftersom jag gillar kontroll så blir det mycket att jag gör det mesta! Just nu är min post i styrelsen kassör men jag skulle nog vilja vara ordförande någon gång i framtiden. Jag hittade ju UA via min brorsa som satt i styrelsen innan oss. Och man kan väl säga han gav över uppdraget till mig och Karolina som är ordförande idag.

Har du något speciellt UA minne?

Det finns så många UA minnen… Dels med UA Värmland har det varit så kul att se utvecklingen från den förra styrelsen till denna. Att se glädjen hos medlemmarna och att få vara med att föra vidare det. Som sist nu när vi hade lasertag. Alla sommarläger är ju en stor höjdpunkt under varje år.

Har du något tips till UA medlemmarna?

Gå in och följ @yudyandaflak på instagram. Jag hittade henne på tiktok först – hon har en supergullig anka. Jag tycker att det kontot representerar mig så bra dels i hennes humor och dels att för det är min dröm att ha en anka.

Sen vet jag inte om det är ett tips men jag vill uppmana folk att testa gå på en träff! Mitt liv har ändrats när UA kom in i mitt liv. Jag har superbra kompisar tack vare det och ett jobb jag älskar att göra. Jag sitter liksom just nu i min UA hoodie! Ta chansen, det kan bli hur bra som helst! Prova gå på en aktivitet. Mitt första sommarläger var i Åre 2019 – jag tänkte först åka själv men sen blev det inte så ändå. Oavsett så tänkte jag bara att jag skulle ta det steget och bara köra. Tack var det har jag så många vänner för livet och många minnen. Du behöver inte någon att gå med – du kommer hitta folk på plats. Det kan jag lova!

Är du medlem hos Unga Allergiker?

Glöm inte att du måste förnya ditt medlemskap hos Unga Allergiker varje år, det tar ungefär 2 minuter och är såklart helt gratis!