Månadens medlem mars

Stella är månadens medlem

Stella är månadens medlem för mars. Hon är 14 år och bor i Örebro. På fritiden har hon ett intresse som tar upp mycket tid – handbollen.

- Jag tränar handboll tre gånger i veckan och har spelat sen jag var ungefär 8 år. Under pandemin var många cuper och matcher inställda, men vi fick fortfarande träna så det var skönt!


Nu när restriktionerna är släppta ska laget äntligen få spela en cup i mitten av mars. Det är en ganska hård sport, det kan hända att man börjar blöda näsblod, säger Stella och skrattar.

Mycket kretsar kring handbollen i Stellas liv, när det inte är träningar eller cuper så umgås hon mycket med sina lagkamrater.

- Vi brukar umgås mycket, det blir övernattningar hos varandra och sådär. Jag tycker alla borde testa handboll, det är en väldigt rolig sport, om man kommer till ett bra lag, kan man träffa många nya kompisar. Min lillasyster Vera har faktiskt testat några gånger, så kanske hon också börjar spela.

Stella har varit allergisk mot ägg, mjölk och nötter så länge hon kan minnas, men ingen annan i hennes släkt har någon allergi. Men alla är väldigt måna om att hon inte ska känna sig utanför när de träffas.

- De ringer alltid och checkar innan, ibland kanske vi får ta med ett extra glasspaket till fikat. Men jag minns att det kunde vara jobbigt när jag var yngre. Andra kunde sitta och äta pannkakor med sylt, och där satt jag med en torr smörgås. Det kändes inte bra, men idag gör det mig ingenting.

Hur fungerar det för dig i skolan?
- Matpersonalen i min skola är väldigt duktiga. Det som är så bra med maten på min skola är att den är väldigt lik den mat som de andra får. Men det har hänt en eller två gånger att jag blivit så allergisk att jag måste åka hem. Men då var de någon utifrån som var på besök och som hade gjort hamburgare med ägg i.

För några år sedan valde Stella att bli vegan. Hon insåg också att det oftast är enklare för andra att komma på maträtter som inte innehåller animaliska produkter. Efter ett tag inflikar hon att hon inte tål ägg eller mjölk.

- Jag gillar att laga mat, ibland blir det att jag lagar till hela familjen. Min absoluta favoriträtt är lasagne.

I somras deltog Stella på Unga Allergikers sommarläger.

- Det är skönt att inte känna sig ensam i min allergi. När man går på UAs möten eller träffar så har de flesta någon form av allergi. Alla i min närhet är snälla och omtänksamma och allt fungerar oftast bra, men det är skönt att känna igen sig när man träffar någon med en liknande allergi.

- Men mina kompisar är väldigt medvetna, de känner till mina allergier och de är väldigt försiktiga. De kan komma på att de hyvlat ost, bli väldigt stressade och be mig fixa min macka själv. Ibland är de nästan för försiktiga, men det är ju bara bra. Det gör mig väldigt glad att de tänker på mig.

 

Är du medlem hos Unga Allergiker?

Glöm inte att du måste förnya ditt medlemskap hos Unga Allergiker varje år, det tar ungefär 2 minuter och är såklart helt gratis!