Månadens medlem februari

Sia är månadens medlem

Sia! Du är månadens medlem för februari!


Vill du berätta kort om dig själv, vem är du? 😊
Jag bor i Luleå och går i trean. På fritiden är jag ofta med kompisar, vi brukar pyssla eller spela tv-spel, gärna Minecraft, ett av de större spelen. Jag började spela när jag var ungefär 5-6 år, det var en kompis från min klass som lärde mig. I Minecraft bygger man olika världar. Sen brukar jag ofta hämta tips och inspiration från Youtube-videos, det finns massor! Annars gillar jag att rita, idag är det fredag så vi hade bild i skolan idag.  Vi fick skapa fiskar till ett akvarium berättar Sia och skrattar.

- Varför är du medlem i UA?
Jag är en väldigt ny medlem. Jag fick min diagnos förra året. Först sökte vi oss till Astma- och Allergiförbundet, men sen hittade min mamma till Unga Allergiker via Instagram.

Vill du berätta om din historia?
- Jo jag har aldrig mått riktigt bra, och för ett år sedan gjorde vi en gastroskopi.

Det visade sig att Sias problem sitter i matstrupen och kallas för Eosinofil Esofagit, även kallat allergisk matstrupe. Det har varit knepigt att lista ut vad som orsakat Sias mående eftersom blodprov inte har kunnat visa på allergi. Nu testar Sia en elimineringskost och sedan väntar fler gastroskopier.

- Just nu testar jag att inte äta gluten. Sen kan jag inte äta fisk och soja. Jag har inte klarat av att äta mjölk sedan jag var ungefär 4 år. Men allt har blivit bättre sedan jag började äta mediciner och ändrade kosten.

Har du något minne från Unga Allergiker?
- Jag var med på ett läger hos Unga Allergiker i somras. Barnlägret som arrangerades i augusti. Det var väldigt roligt, vi gjorde många aktiviteter. Sen träffade jag en tjej som jag blev brevkompis med. Jag skrev till henne nu i januari. Så får se om jag får något svar snart!

- Det var också häftigt att komma till ett ställe att bara kunna äta och inte behöva fundera över något. Sen var det roligt att få träffa andra. Att inse att man inte är ensam. Det är ju faktiskt vanligt med allergier. Det är skönt att känna att man har gemenskap och att det faktiskt finnas andra som är med om samma sak!

Ska du göra något kul i helgen?
- Jag har basketcup och ikväll ska jag vara med en kompis på ett trampolincenter. För när jag gjorde gastroskopin i december så kändes det så läskigt. Då bestämdes det att jag skulle få åka på trampolincenter och äta en middag ute som en belöning, så det skulle kännas bättre!

Sia, tack för att vi fick prata med dig!
- Det var jättekul! Hejdå!

Är du medlem hos Unga Allergiker?

Glöm inte att du måste förnya ditt medlemskap hos Unga Allergiker varje år, det tar ungefär 2 minuter och är såklart helt gratis!